Samtalsgrupper

Ensam är inte stark. Vi människor behöver varandra.

Att delta i en samtalsgrupp kan vara givande och hjälpsamt ur flera aspekter. Genom att samtala, utforska och reflektera med andra i liknande situation kan en samtalsgrupp bidra med både gemenskap och perspektiv. Det kan stärka självkänsla och upplevas såväl meningsfullt som stödjande. Det kan ge tröst, glädje och sammanhang.

Samtalsgrupper för stöd och gemenskap – dialoger om livet, stress och vardag

En samtalsgrupp syftar till att erbjuda en trygg plats för deltagarna att samtala och dela erfarenheter, vanligtvis utifrån ett gemensamt tema, intresse eller livssituation. Det finns stark evidens för betydelsen av social interaktion, att finnas med i sammanhang med andra och uppleva ett socialt stöd. En samtalsgrupp kan utgöra ett sådant sammanhang och främja psykisk hälsa och välbefinnande. 

Huvudfokus för en samtalsgrupp är precis som det låter, själva samtalet, att genom dialog utbyta tankar med varandra. Det finns inga krav på prestation eller att någonting ska uppnås.

Det är bra att känna till att en samtalsgrupp inte är detsamma som en terapi- eller behandlingsgrupp och skiljer sig ur flera aspekter. En terapigrupp leds vanligtvis av en professionell terapeut eller psykolog, som ofta använder specifika behandlingsmetoder och fokus kan ligga på att bearbeta exempelvis känslomässiga svårigheter och trauman. Den som däremot leder en samtalsgrupp har ingen behandlande roll. Samtalsledarens uppgift är att underlätta interaktion, att främja ett gott samtalsklimat och att skapa en inkluderande miljö, där deltagarna känner sig delaktiga och respekterade. Alla ges möjlighet att komma till tals, men var och en bestämmer själv vad och hur mycket man vill dela med sig av till övriga. 

Samtalsgrupper som erbjuds

Samtalsgrupper erbjuds både för verksamheter och privatpersoner. En del av grupperna går på kvällstid, andra på dagarna.

De samtalsgrupper Livsverktyg erbjuder har vanligtvis 5-8 deltagare. Varje träff utgår från ett tema och antalet gånger varierar beroende på typ av samtalsgrupp.

Samtalet mellan deltagarna är i fokus, men som deltagare kommer du även att få del av kunskap samt hjälpsamma och konkreta verktyg inom aktuellt område.

Kontakta mig vid intresse för att delta i en grupp samt för aktuellt utbud och tidpunkter för nästa gruppstart. Följ även Livsverktyg på sociala medier där jag informerar om kommande tillfällen. En grupp kan också startas upp utifrån förfrågan, exempelvis från en arbetsgivare.

Anhöriggrupp

Det här är gruppen för dig som är anhörig till någon med en diagnos som gör det svårt att klara sin vardag utan ditt stöd. Vissa grupper som erbjuds kan rikta sig till personer med ett specifikt anhörigskap.

I en anhöriggrupp handlar samtalen bland annat om hur det egna livet påverkas av att vara anhörig, relationer, ansvar, känslor och vikten av ta hand om sig själv.

Kollegiala reflektionsgrupper

Kollegiala reflektionsgrupper är för arbetsplatser som vill erbjuda anställda möjlighet att tillsammans med kollegor reflektera över sin arbetsmiljö i syfte att förebygga utveckling av ohälsosam stress och utmattning, främja ett hållbart arbetssätt och stärka kollegiala relationer.

Det finns forskning som har visat goda effekter av reflekterande kollegiala samtalsgrupper. De kollegiala samtalsgrupper som erbjuds har tagit utgångspunkt i kunskap från forskningen men gör inte anspråk på att fullt ut motsvara och vara utformad såsom i genomförda forskningsstudier.

Livsnära samtal

Det här är gruppen för dig som är 65 år eller äldre. Gruppen möjliggör att i gemenskap med andra minnas och reflektera över tidigare händelser i livet, sin nuvarande situation och att se framåt.

Det finns forskning som har visat goda effekter av s k livsberättargrupper. De livsnära samtalsgrupper som erbjuds har tagit utgångspunkt i kunskap från forskningen men gör inte anspråk på att fullt ut motsvara och vara utformad såsom i genomförda forskningsstudier.

Stressen mitt i livet

Det här är gruppen för dig som vill möta andra som liksom du själv upplever stress i livet och är intresserad av att samtala med andra om stressens påverkan och hur den kan hanteras. Gruppen ses främst utifrån ett främjande, stödjande och förebyggande syfte. Det är ingen rehab grupp, så du som är sjukskriven på grund av utmattning har eventuellt behov av andra samtal än vad som erbjuds i den här typen av grupp. 

Exempel på teman för samtalen är stressens orsaker och dess konsekvenser, livsvärden, livsbalans och återhämtning.

Vardagslivets glädje och utmaningar

Det här är gruppen för dig som vill prata om livets glädjeämnen och utmaningar tillsammans med andra.

Utgångspunkten är det som vi är med om och upplever i vardagen – arbete och fritid, relationer och hälsa, roller och ansvar, oro och förhoppningar.

Grupp för dig som sörjer/sorggrupp

Under 2025 kommer jag även kunna erbjuda grupper för dig som sörjer.

Med omsorg, erfarenhet och kunskap skapar jag förutsättningar för det goda samtalet

Jag har mångårig erfarenhet från att leda grupper och samtal med såväl privatpersoner som professionella. Jag är utbildad cirkelledare och har även utbildning inom stresshantering, krisstöd, kommunikation, socialpsykologi och grupprocesser.

I mitt yrkesliv har jag ansvarat för såväl projektgrupper, fokusgrupper och att samtala med individer, såväl enskilt som i grupp, efter potentiellt traumatiserande händelser. Som volontär på en självmordslinje där många har psykisk ohälsa, som samtalsledare för anhöriggrupper inom kommunal regi och som professionell krisstödjare har jag erfarenhet från att bemöta och samtala om det som är svårt och känslosamt, det som kan väcka reaktioner och som kanske sällan pratas om vid fikabord eller ens med de allra närmaste.

Med stor omsorg och värme vill jag medverka till det goda samtalet mellan dig, dina kollegor eller de personer som du genom samtalsgruppen möter för allra första gången. Kanske leder det till samhörighet med några för lång tid framåt.

Vill du veta mer?

Kontakta mig gärna!

Vad säger andra om mig?

Tack för alla konkreta verktyg och tips som gör att vi alla kan sätta igång direkt! Vi fick verkligen med oss mycket matnyttigt att jobba vidare med, både för min egen del som chef men också med mina medarbetare.

Chef

Myndighet (Krishantering)

Det fanns en tydlig röd tråd genom hela föreläsningen. Johanna är en grym föreläsare som inte bara är pedagogisk utan även har förmåga att möta upp för dialog och frågor på ett inkluderande sätt som gör att föreläsningen ändå inte stannar av.

VD

Egenföretagare (Stressföreläsning)

Hade inte tänkt innan på vilken energi en grupp kan ge. Johanna var väldigt duktig på att fördela ordet så att alla fick komma till tals. Att vi alla delade med oss och att vi lyssnade utan förbehåll.

Deltagare

Privatperson (Samtalsgrupp)